Scripps Canyon Residence

Sited between two huge Torrey Pine trees on a very narrow lot, transparency and privacy are juxtaposed for the design of this private single family residence. It is axially east-west transparent glass, and north-south private concrete. It is carefully articulated to meld with neighboring homes one third its size.

Our goal was to maximize the ocean and whitewater canyon view, give privacy from the close neighbors, and create indoor/outdoor flowing spaces protected from the wind. The major axis of the home points directly to the only white water view far below in the canyon. This axis is the circulation spine and organizing design element for the house. The spine is articulated with exposed concrete panels and it forms the backbone of the house. Surprises occur in both directions as one circulates from the spine.

Read more…

The prevailing wind up the canyon directed the use of the home itself as a wind shield for the pool and yard placed eastward of the wind. The home sits appropriately in a neighborhood of 1,600 square foot one story homes, even though it has three times as many square feet. Preservation of the two magnificent Torrey Pines was paramount, and a strong determinant in the design, literally framing the house, connecting it to nature and providing a foreground frame to the scenic canyon vista. This is a home for San Diego living.